Vakuové dózy – revoluce v uchovávání potravin?

Vakuová dóza

Ukládání a skladování potravin ve vakuu je novým trendem a často jsou mu přisuzovány až zázračné možnosti. Potraviny ve vakuových dózách mají vydržet několikanásobně déle čerstvé, svěží a plné vitamínů. A to bez jakýchkoliv konzervantů a vždy snadno dostupné. Co si vlastně pod termínem vakuová dóza představit, jak to ve skutečnosti funguje a co vše je možné takto skladovat? Pojďme se společně podívat na vakuové dózy v praxi.

Méně vzduchu = více čerstvosti

Princip fungování vakuových dóz na potraviny je velice prostý – obsah (hotové potraviny, rozpracované pokrmy, suroviny, …) hermeticky uzavřete do čistých plastových boxů a tak, podobně jako při zavařování, zamezíte kontaktu se vzduchem, plísní, bakteriemi a dalšími nežádoucími látkami. Za pomoci speciálního mechanismu jsou vakuové dózy schopny udržet uvnitř podtlak, díky němuž víko neprodyšně přilne a dóza se stává vzduchotěsnou.

V praxi je to realizováno jednoduchým podtlakovým ventilem zabudovaným do víka. Odsátí vzduchu z vakuové dózy se provádí pomocí specializované pumpičky, během chvíle tak kdykoliv můžete (znovu) zakonzervovat své potraviny – třeba v práci, nebo na cestách.

A jaké jsou výhody vakuového uchovávání potravin oproti konvenčním způsobům? Především je to výrazné prodloužení trvanlivosti uložených potravin. Díky nemožnosti průniku plísní a bakterií je zamezeno kažení jídla. Dá se říci, že standardem je dvojnásobek trvanlivosti oproti konvenčním způsobům skladování, u některých potravin však i více. Přesné hodnoty vyčtete z následující tabulky:

druh potraviny konvenční uskladnění vakuové uskladnění
syrové maso 3 – 5 dnů 7 – 9 dnů
tvaroh, měkké sýry 3 – 5 dnů 7 – 9 dnů
tvrdé sýry 1 – 2 týdny 3 – 4 týdny
uzeniny 3 – 5 dnů 15 – 20 dnů
mořské plody 1 – 2 dny 3 – 5 dnů
zelenina, ovoce 5 – 10 dnů 15 – 30 dnů
pečivo, chléb 2 – 3 dny 7 – 10 dnů
zákusky 2 – 3 dny 5 – 7 dnů
suché plody cca 1 měsíc cca 3 měsíce
hotová jídla  3 – 5 dnů  9 – 12 dnů
uzeniny  3 – 5 dnů  15 – 20 dnů

Dále jsou to výhody plynoucí z hermetické izolace potravin od okolí: ty nevysychají, nepřicházejí o původní chuť, vůni, ani barvu. Co je však nejdůležitější, na rozdíl od jiných způsobů uchovávání se při vakuování neztrácejí cenné vitamíny. Snadno tak udržíte déle čerstvé i potraviny podléhající rychlé zkáze, jako jsou zákusky nebo syrové maso.

Prověřeno zákazníky – vakuové dózy Aladdin

Vakuové dózy výrobce DEM jsou zárukou kvality za velmi rozumnou cenu. Boxy Aladdin jsou vyrobeny z vysoce odolného, pevného polypropylenu, díky čemuž jsou takřka nerozbitné. Jsou opatřeny praktickými klapkami, je tak možné používat je jako klasické klapboxy.

Víko dózy, opatřené samozřejmě podtlakovým ventilem, těsní naprosto přesně doléhající silikonová vrstva. Krom toho je víko vybaveno praktickou datumovkou (ukazatelem data uložení potravin), za pomoci které si jednoduše udržíte přehled o čerstvosti potravin.

Hledáte-li výhodný a plnohodnotný set vakuových dóz, můžeme vám vřele doporučit třeba tento 5 dílný set Aladdin. 4 vakuové dózy ve velikostech od 0,5 až do 3,5 l plně pokryjí vaše potřeby. Součástí dodávky je samozřejmě nezbytná pumpička.

5 dílný set Aladdin

5 dílný set Aladdin

Vakuové dózy Aladdin samozřejmě plní všechny předpoklady, včetně prodloužení trvanlivosti potravin. Bez obav je lze umístit do lednice, mýt v myčce a také používat v mikrovlnné troubě. Dózy jsou opatřeny všemi atesty nezávadnosti a jsou použitelné při teplotách od -40 do 110 °C.

Možnosti využití jsou tak opravdu široké. Ve vakuových dózách můžete uchovávat uvařené i rozpracované jídlo, čerstvé ovoce a zelenina, pečivo, zákusky, obložené chlebíčky i suché plody, a to zejména dlouhodobě. Fantazii se však meze nekladou – odolné vakuové boxy se hodí třeba na výlety, dovolené, ale i do práce.

A na závěr – jedna demonstrace namísto tisíce slov: Ukázka použití vakuové dózy Aladdin (video).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>